Nyheter

Vid behov av stambyte i Stockholm

Stambyte är något som måste göras med jämna mellanrum i alla fastigheter. Det är ett ganska krävande arbete som ställer krav på dig som hyresgäst eller lägenhetsägare. Vi ska titta på hur det där med stambyte går till. Vad innebär det egentligen?

Detta är ett stambyte

Det kallas för stambyte då man byter ut alla stammarna i huset. Det är de ledningar och rör som löper vertikalt i fastigheten. Hit hör vattenledningar och avloppsrör. Däremot räknar man sällan in värmeledningarna eftersom de inte sitter ihop med stammarna. När man byter stammarna i ett hus byter man även de mindre vattenledningarna i kök och badrum. Dessutom måste man byta tätskikten. Dels förstörs de i bytet av stammarna, dels brukar det ändå vara dags att byta ut dem eftersom tätskikt vanligtvis inte håller längre än runt 30 år. Det vanligaste är att stambytet åtföljs av en komplett badrumsrenovering. Eftersom stambyten ofta görs efter 30 till 50 år är det ändå ofta dags att renovera badrummet. Ibland passar man på att renovera köket också.

Tips: Funderar du på att renovera kök och badrum? Ta reda på när nästa stambyte är först! Annars riskerar du att lägga ut pengar i onödan och att ditt nya badrum rivs upp inom något år.

Om du bor i en lägenhet som står inför ett stambyte i Stockholm bör du känna till att det är en process som är ganska tidskrävande. Räkna med minst 6 veckor av arbete i din lägenhet. Eftersom entreprenören knappast har resurser att arbeta i alla lägenheter samtidigt innebär det att arbetet i fastigheten pågår mycket längre än så.

Bo kvar under stambyte?

Kan man bo kvar under tiden? Det är en fråga som många ställer när det är dags för stambyte i Stockholm. Svaret är att det beror på vad hyresvärden eller bostadsrättsföreningen beslutat. Det beror också på vilka resurser den valda entreprenören har att förse boende med särskilda hygienutrymmen eller torrtoaletter.